2 Ιαν 2016

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία καταγγέλλει εκπομπή του MEGA

Του Παύλου Κιρκασίδη

Toν στιγματισμό των ψυχικώς πασχόντων που τελικά επιτυγχάνεται μέσω της νέας εκπομπής της Άννας Δρούζα «Φονικά Μυστικά» επισημαίνει το επίσημο όργανο των Ελλήνων Ψυχιάτρων, καταγγέλλοντας αναπαραγωγή στερεοτύπων που καθίστανται επικίνδυνα, τόσο για τους ψυχικά πάσχοντες όσο και για την ίδια την κοινωνία.

Σε επιστολή της προς τη Γενική Διεύθυνση του MEGA, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τις πρακτικές που ακολουθούνται στη συγκεκριμένη εκπομπή, στηλιτεύοντας τις δραματοποιημένες αναπαραστάσεις και άλλες «τεχνικές» οι οποίες, το μόνο που καταφέρνουν εκτός από το να εξάπτουν το «ενδιαφέρον» των τηλεθεατών, είναι να ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές προκαταλήψεις με αποτέλεσμα, όχι μόνο να συντελούν στην ακόμη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των ψυχικά πασχόντων αλλά ακόμη και να θέτουν σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται θετικά η προσπάθεια των παρισταμένων ψυχιάτρων να συμβάλλουν προς μια κατεύθυνση που εναρμονίζεται με τις νέες αντιλήψεις της Ψυχιατρικής, ωστόσο, σύμφωνα με την επιστολή, αυτή δεν αποδεικνύεται τελικά ικανή να αναστρέψει τη γενικότερη εικόνα που αποκομίζει ο τηλεθεατής και που δεν είναι άλλη από την εμφάνιση των ανθρώπων αυτών ως άτομα επικίνδυνα και από τα οποία η κοινωνία θα έπρεπε να προστατεύεται, αντί να πράττει το ακριβώς αντίθετο δηλαδή να τα προστατεύει.


Ολόκληρη η επιστολή της ΕΨΕ


Προς την Διεύθυνση του MEGA Κύριο Ν. Πεφάνη.

Το πρόγραμμα Αντι-Στίγμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής έθεσε υπόψη μας την καινούρια εκπομπή της κας Άννας Δρούζα με τίτλο «Φονικά μυστικά», που προβάλλεται από τον σταθμό του MEGA κάθε Τρίτη στις 23.00.

Παρά την παρουσία συναδέλφων ψυχιάτρων, που καλούνται να βοηθήσουν την κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στο έγκλημα ή σε ακραίες συμπεριφορές, στην εκπομπή δεν αποφεύγεται η αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια, με επίκεντρο το στερεότυπο της βίας και της επικινδυνότητας.

Παρότι ο λόγος των ειδικών επιχειρεί να διαψεύσει τα στερεότυπα και να θέσει στις πραγματικές της διαστάσεις τη σχέση βίας και ψυχικής νόσου, η συνολική παρουσίαση και τα δραματοποιημένα μέρη της αφήγησης κάθε άλλο παρά συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτή την επισήμανση καθώς στη χώρα μας, οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών των ΜΜΕ φάνηκαν, τα τελευταία χρόνια, να έχουν αποδώσει καρπούς, με τη στροφή προς μια πιο υπεύθυνη και αντικειμενική παρουσίαση της σχετικής θεματολογίας.

Είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι η επικινδυνότητα των ψυχικώς πασχόντων δεν διαφέρει ουσιαστικά από την επικινδυνότητα του γενικού πληθυσμού, ενώ συχνά οι ψυχικά πάσχοντες είναι αυτοί που πέφτουν θύματα βίαιων πράξεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους προσδοκούμε ότι η επιστολή αυτή θα συμβάλλει ώστε να μην μεταφέρονται στο κοινό μηνύματα που ενισχύουν το στίγμα που απορρέει από την ψυχική νόσο.

Ο Πρόεδρος: Καθηγ. Δ. Πλουμπίδης
Η Γεν. Γραμματέας: Αναστασία Μιχοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: