6 Ιαν 2016

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μίσιγκαν από μόλυβδο στο δίκτυο ύδρευσης


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το πρωί της Τρίτης το Μίσιγκαν λόγω μεγάλων ποσοτήτων μολύβδου που πέρασαν σε ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης της Πολιτείας και ενώ ήδη εντοπίστηκαν παιδιά με αυξημένα τα επίπεδα του συγκεκριμένου βαρέος μετάλλου στο αίμα τους.
 

Ο ίδιος ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Rick Snyder, κάνει λόγο για «πιθανή αλλά άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια» αποδίδοντας το γεγονός στο μολυσμένο νερό του ποταμού Flint από τον οποίο υδροδοτείται η Πολιτεία και μάλιστα χωρίς να μεσολαβεί κάποια επεξεργασία καθαρισμού.

Ωστόσο η αντίδραση αυτή του Μίσιγκαν δείχνει να έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς, ένα μήνα πριν, η δήμαρχος της περιοχής Flint που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πολλά κρούσματα παιδιών με επικίνδυνα ανεβασμένες τις τιμές μολύβδου στον οργανισμό.

Η δήμαρχος του Flint, Karen Weaver κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου το πρωί της Τρίτης και κατά την κήρυξη της Πολιτείας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  - Photo: Associated Press
Oι πολίτες του Michigan διαμαρτύρονται επί τουλάχιστον ένα χρόνο για την κακή ποιότητα του νερού στο δίκτυο ύδρευσης της Πολιτείας
Ταυτόχρονα ο ίδιος καταγγέλλει πως ο μόλυβδος στον ποταμό Flint προήλθε από το σύστημα ύδρευσης του Ντιτρόιτ το 2014, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αδυναμία του ανθρώπου να «στεγανοποιήσει» τη μόλυνση των υδάτινων πόρων καθώς και τις αλυσιδωτές και ακραία επικίνδυνες συνέπειες που έχει ο αλόγιστος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο άνθρωπος απέναντι στη φύση.

Υπενθυμίζεται πως ο μόλυβδος ανήκει στα βαρέα μέταλλα και παρ' ότι, σε απολύτως συγκεκριμένες ποσότητες απαραίτητος, θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό, εν τούτοις περισσότερο γνωστός είναι για τις τοξικές του επιδράσεις που σχεδόν πάντα προκαλούν βαρύτατες βλάβες στην υγεία και σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Η τοξικότητα του μολύβδου εμφανίζεται σε διαφορετικά επίπεδα. Παρεμβαίνει στον μεταβολισμό του σιδήρου και του ασβεστίου, σε μοριακό επίπεδο ενώνεται με σουλφυδρικές και άλλες ομάδες, και επεμβαίνει στη λειτουργία ορισμένων ενζύμων.

Επιδρά τοξικά πάνω σε πολλά συστήματα του οργανισμού. Ο βαθμός βλάβης ποικίλει και εξαρτάται από τον χρόνο και την διάρκεια έκθεσης, την ηλικία αλλά και την θρεπτική και κατάσταση υγείας του παιδιού.

Εδώ και 100 τουλάχιστον χρόνια έχει αναγνωρισθεί η τοξικότητα του μολύβδου στα παιδιά. Το φάσμα συμπτωμάτων είναι μεγάλο και προέρχεται από το Κεντρικό και Περιφερικό Νευρικό Σύστημα, το Γαστρεντερικό, το Αίμα, το σκελετό, το Καρδιαγγειακό, τα Νεφρά και την Ακοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: