15 Νοε 2015

Και η «ενημέρωση» στα... χρώματα της γελοιότητας

Του Παύλου Κιρκασίδη

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ελληνικά (υποτίθεται) Μέσα (υποτίθεται) Μαζικής (υποτίθεται) Ενημέρωσης φτάνουν στις εσχατιές της δημοσιογραφικής αξιοπιστίας ωστόσο, αυτή τη φορά, η έκφραση «ρεζίλι των σκυλιών» ίσως να δείχνει ακόμη και επιεικής, με τη χοντράδα της τελευταίας τους γκάφας να αναγκάζει τον αναγνώστη να μη μπορεί πλέον να εμπιστευτεί ούτε την... καλημέρα τους.

Η ιστορία ξεκίνησε ένα εικοσιτετράωρο μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και όταν ένας χρήστης του Twitter, για τους δικούς του λόγους, οι οποίοι εν προκειμένω τελικά αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμοι αφού, για μια ακόμη φορά κατάφεραν να ξεβράκωσαν τα media, αποφάσισε να... βάψει ψηφιακά τον Παρθενώνα, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας και στη συνέχεια να αναρτήσει τη fake φωτογραφία στο Διαδίκτυο.

Αυτό ήταν και δε χρειάστηκε τίποτε περισσότερο ώστε όλη η Ελλάδα, λίγο αργότερα και από πολλές «ειδησεογραφικές» ιστοσελίδες να πληροφορηθεί για τη... «συμπαράσταση που δείχνει η Αθήνα στο Παρίσι, φωτίζοντας τον Ιερό Βράχο με τα χρώματα της Γαλλίας».

Φυσικά, και κατά τα δημοσιογραφικά... «ήθη και έθιμα» των πολλών τελευταίων ετών στη χώρα μας, η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από μια σύνδεση στο Ιnternet ώστε να βρίσκεις έτοιμες τις ειδήσεις, (γνήσιες ή μαϊμού) και η... άριστη χρήση των συντομεύσεων Cntr+C και Cntr+V, δηλαδή του... γνωστού copy paste.

Όσο για κάποιους «κολλημένους» που επιμένουν στη διασταύρωση της είδησης αυτοί είναι γραφικοί και ξεπερασμένοι, το θέμα είναι να έχεις εσύ πρώτος το θέμα με τον «Γκοτζίλα που τρώει τα γεμιστά της Θεανώς» ακόμη και αν έχεις αμφιβολίες για την αληθοφάνεια του θέματος, για το αν όντως δηλαδή μπορεί κάποιος να φάει τα τσίπικα και χωρίς κιμά γεμιστά της Θεανώς.

Φυσικά, οι χρήστες του διαδικτύου που... ψοφάνε (όπως κι εμείς) για καζούρα, δεν υπήρχε περίπτωση να άφηναν μια τόσο χρυσή ευκαιρία να πάει χαμένη, και πέρασαν πολλές... ευχάριστες ώρες γλεντώντας (και αυτό) το «άδειασμα» των Μέσων, με σχόλια που αποδεικνύουν πως οι αναγνώστες είναι απείρως πιο ευφυείς από αυτούς που φιλοδοξούν να τους... «ενημερώσουν».

Αν όμως κάτι κάνει εξαιρετική εντύπωση στην όλη ιστορία, δεν είναι τόσο η γκάφα, όσο η μετέπειτα συμπεριφορά των συγκεκριμένων ΜΜΕ, που στο σύνολό τους κατέβασαν άρον-άρον το άρθρο-μαϊμού χωρίς καν να ζητήσουν μια συγνώμη από τους αναγνώστες τους, ένα δε εξ αυτών, το «Χωνί», έφτασε και στο σημείο, να ζητήσει και τα ρέστα από τον χρήστη που έφτιαξε τη φωτογραφία και την οποία του την έκλεψαν χωρίς καν να τον ρωτήσουν !

(Ανάμεσα στα ΜΜΕ που την πάτησαν και τα «σοβαρά» ΣΚΑΙ και Καθημερινή αλλά και η... έγκριτος Athens Voice)Με θράσος περίπου χιλίων πιθήκων το «Χωνί», αντί να ζητήσει συγνώμη από τους αναγνώστες του, προτίμησε να ζητήσει τα... ρέστα από τον φαρσέρ, επικρίνοντάς τον με «αυριανιστικό ύφος και ήθος» για το τρολάρισμά του που κατάφερε για άλλη μια φορά να αποδείξει πως ο βασιλιάς της ελληνικής δημοσιογραφίας είναι κυριολεκτικά ολόγυμνος...

Από τον χορό της προχειρότητας και της ανοησίας δεν έλειπε και το ipop της κυρίας Πόπης. (Τσαπανίδου)


Και σιγά από το πάρτι να μην απουσίαζαν και Ζούγκλα και Μακελειό... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: