4 Ιαν 2016

Δολοφονήθηκε η αριστερή νέα δήμαρχος πόλης του Μεξικού που είχε δεσμευθεί να χτυπήσει τα καρτέλ


Ούτε ένα εικοσιτετράωρο δεν κατάφερε να κλείσει ως δήμαρχος η 33χρονη μεξικανή Gizela Mota που έπεσε νεκρή από σφαίρες μελών του οργανωμένου εγκλήματος επειδή είχε δεσμευτεί να χτυπήσει τη διαφθορά και τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.

Μέλος του Αριστερού Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης (DRP), η Gizela Mota είχε εκλεγεί δήμαρχος στην πόλη Temixco της Μεξικανικής Πολιτείας Morelos, 100 χλμ νότια της πρωτεύουσας Mexico City και η θητεία της ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιανουαρίου.

Το προηγούμενο Σάββατο και πριν περάσει καν μια ημέρα από την ορκομωσία της δολοφονήθηκε από τέσσερις ενόπλους που εισέβαλαν σπίτι της.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας της Πολιτείας Morelos, λίγη ώρα αργότερα οι δυο από τους δράστες έπεσαν και οι ίδιοι νεκροί από σφαίρες ανδρών της τοπικής Αστυνομίας ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν.

Ο Γενικός Γραμματέας της πόλης, Carlos Caltenco, απέδωσε τη δολοφονία της σε «συμφέροντα που, μετά την ομιλία της Gizela Mota και τη δήλωσή της πως είναι αποφασισμένη να χτυπήσει το έγκλημα και τη διαφθορά, αισθάνθηκαν να απειλούνται».

Το ίδιο το Αριστερό Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης σε ανακοίνωση που εξέδωσε περιέγραψε την Gizela Mota ως μια «ισχυρή και γενναία γυναίκα που ήταν αποφασισμένη να έρθει σε ολομέτωπη σύγκρουση με το οργανωμένο έγκλημα».

Υπενθυμίζεται πως μόνο μέσα στο 2015, επτά ήταν συνολικά οι δήμαρχοι σε όλο το Μεξικό που δολοφονήθηκαν από εγκληματικές συμμορίες που συνδέονται με τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 100.000 κατοίκων πόλη Temixco βρίσκεται κοντά στο θέρετρο αλλά και βιομηχανική πόλη Cuernavaca που κυριολεκτικά μαστίζεται από τα καρτέλ και από τον πόλεμο που διεξάγουν μεταξύ τους διεκδικώντας την περιοχή, με τους εκβιασμούς, τις απαγωγές και τις δολοφονίες να αποτελούν συχνά φαινόμενα.

Με στοιχεία από Reuters και DailyMail

Δεν υπάρχουν σχόλια: